Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο.

Aπο το σπαθόχορτο και το ελαιόλαδο στο ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ

Συνεχίζοντας την προσπάθεια μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα προϊόντα που διαθέτουμε και τους ανθρώπους που τα παράγουν, μιλήσαμε με την Μαρία και τον Γιώργο οι οποίοι ασχολούνται με την οικολογική γεωργία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αφορμή για την γνωριμία  μαζί τους ήταν η παρασκευή του ελαίου από σπαθόχορτο.

Η Μαρία και ο Γιώργος βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με την οικολογική γεωργία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αφορμή για το να ασχοληθούνε με την παρασκευή  του σπαθόλαδου στάθηκε μία προσωπική εμπειρία που είχε η Μαρία σε χώρα του εξωτερικού.
Από εκείνη τη στιγμή πάντοτε έρχεται στη θύμηση της οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει  το φυτό του Υπέρικου (ΗYPERICUM).
Mε την πάροδο του χρόνου η γνώση τους για το φυτό αυτό, διευρύνθηκε  πάνω σ’ όλα τα στάδια που απαιτούνται για να παρασκευαστεί το έλαιο.
Το  βαλσαμόχορτο είναι ένα αυτοφυή βότανο. Εκτός από την Ελλάδα  το συναντάμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Δ. Ασίας, της Β. Αμερικής και της Β. Αφρικής. Επίσης το βρίσκουμε και ως καλλιεργήσιμο είδος με σκοπό την εμπορική του χρήση.
Η συλλογή του πραγματοποιείτε κατά τα τέλη του Ιουνίου. Ο Γιώργος και η Μαρία για τη συγκομιδή των φυτών, επισκέπτονται κάθε χρόνο διαφορετικά μέρη (Όλυμπος, Πάϊκο, Μπέλες).
Είναι σημαντικό να πούμε ότι το μάζεμα γίνεται πάντοτε κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας.
Από το πάνω μέρος του φυτού αφαιρούνε περίπου 20 εκ. Το κομμάτι αυτό φέρε τα περισσότερα και πλουσιότερα άνθη.
Το επόμενο βήμα μετά από την συλλογή, είναι να εμβαπτίσουν τα άνθη μέσα σε γυάλινο δοχείο 40 lit. που είναι γεμάτο με έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης.
Τα άνθη παραμένουν στο δοχείο για 40 ημέρες. Το μείγμα ανακινείτε καθημερινώς  μία με δύο φορές .
Το σκεύασμα που προορίζεται για εξωτερική χρήση, επάλειψη, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Αντιθέτως  το έλαιο που είναι και πόσιμο το αφήνουν, 40 ημέρες, σε ανήλιο μέρος.
Μετά το τέλος του προαπαιτούμενου χρόνου για την ωρίμανση το μείγμα σουρώνετε, χωρίς να το πιέζουν, και φυλάσσεται σε σκιερό μέρος. Η τελική του απόχρωση είναι κόκκινη με μεγάλο βαθμό διαφάνειας.
Τα υπόλοιπα που αφορούν το σπαθόλαδο, μπορείτε να τα διαβάσετε, στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει για το έλαιο αυτό, καθώς  και στο διαδίκτυο.
Εμείς  με την σειρά μας θα θέλαμε να πούμε ένα ευχαριστώ στα παιδιά,την Μαρία και τον Γιώργο, και να τους ευχηθούμε να χαρτογραφήσουν και άλλα  μονοπάτια μέσα στην ελληνική φύση για πολλά ακόμη  χρόνια.

Γρηγόρης Χατζημιχαηλίδης.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.

Filed under Παραγωγοί και συνεργάτες μας, Σπαθόλαδο